A kutya viselkedése, evolúciója és kogníciója (Miklósi ÁdÁm)

Miért ragaszkodnak hozzánk? És mi miért nevezzük őket a legjobb barátainknak? Hogyan tanulnak? Milyen tényezők alakítják személyiségüket? Tényleg a farkastól származnak? Igaz-e, hogy tudnak számolni?
A kutya az egyetlen olyan állatfaj, amely latin nevében megkapta a familiaris, azaz a családhoz tartozó jelzőt. Mégis tudományos kutatások hiányában eddig gyakran csak általánosságokkal és sokszor éppen tévhitekkel találkozhatott a gyanútlan olvasó.
Az utóbbi években sok szakértő sokféle megközelítésből írt a kutyákról. A legtöbb efféle könyv célja az volt, hogy a szerző egyéni nézőpontjából magyarázza meg a kutyák viselkedését. Szakítva a hagyománnyal, jelen kötet tudományos értelemben, kutatási adatokkal alátámasztva foglalja össze mindazon ismereteket, amit ma a kutyák evolúciójáról, viselkedéséről és gondolkodásáról tudhatunk.
Tizenhat évvel ezelőtt az ELTE Etológia Tanszékén Csányi Vilmos vezetésével kezdődött a kutyák etológiai vizsgálata. Azóta a tanszék kutatói Miklósi Ádám vezetésével új, a gazdákat is bevonó vizsgálati módszereket dolgoztak ki, hiszen csak így lehet a kutyákat természetes környezetükben megfigyelni. A vizsgálatok igazolták, hogy a kutya világa a farkaséval szemben emberközpontú. A kutya számára nemcsak fontos az emberi jelenlét, hanem viselkedését is sok szempontból az emberéhez igazítja.
A nemzetközi hírű kutatások eredményeit először angol nyelven publikálta a szerző az Oxford University Press gondozásában 2007-ben, és íme, most már a magyar kutyakedvelők és az etológia iránt érdeklődők is olvashatják.
Az angol kiadás kritikáiból: "Ezt a könyvet minden kutatónak és egyetemistának el kell olvasnia, akit érdekel az etológia általában, és különösképpen a kutyák viselkedése" – Trends in Cognitive Science
"Ez a könyv jól igazolja, hogy a kutyákra vonatkozó kutatások előtt fényes jövő áll. Miklósi könyve szakszerű és kimerítő (), az állati viselkedés, az evolúció és a kogníció kutatásnak egyik alapműve."- Current Biology
Borítófotó Ferenczy Márton.
Miklósi Ádám az ELTE Etológia Tanszékének vezetője. Az általa irányított Családi Kutya Csoportot nemzetközi viszonylatban az élvonalban jegyzik. A csoport elsősorban a kutya kognitív, gondolkodási folyamatait vizsgálja, és a kutyára mint az emberi kogníció modelljére tekint. Jelen kötet nemcsak a hazai élvonalbeli kutatásokat mutatja be, hanem áttekinti mindazt, amit ma a világ viselkedéskutatói a kutyáról tudnak.

Kiadó: Typotex Elektronikus Kiadó Kft.
Oldalak száma: 420
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 710 gr
ISBN: 9789632792880
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2010
Árukód: 2214373 / 1070102
Sorozat: AZ EVOLÚCIÓS GONDOLAT
Illusztráció: FF KÉPEKKEL, ÁBRÁKKAL

Online ar – 4 275 Ft

Az oldalon található információk rendelkezésre áll egyetlen utalás.
Meg lehet vásárolni, vagy töltse le ezt a könyvet az interneten - www.libri.hu